Een flinke tik voor Chinese telecomgigant Huawei. De Amerikaanse sancties tegen Huawei kosten het bedrijf de komende jaren miljarden aan omzet. Oprichter Ren Zhengfei spreekt van een impact op de opbrengsten in de komende twee jaar van zo’n 30 miljard dollar, aldus persbureau Bloomberg.
Huawei werd eerder door de VS op een zwarte lijst gezet op verdenking van spionagepraktijken. Verschillende Amerikaanse bedrijven schortten daarop leveringen aan Huawei op. Zhengfei hield er naar eigen zeggen geen rekening mee dat het bedrijf en zijn leveranciers zo hard zou worden aangepakt.
Volgens Zhengfei zorgen de sancties er voor dat de omzet van Huawei dit jaar en volgend jaar stabiliseert op circa 100 miljard dollar. Volgens ingewijden lijkt het Chinese bedrijf zelf al rekening te houden met een daling van het aantal overzeese verzendingen van zijn smartphones met 60 procent.
Huawei wil de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling op peil houden. Het bedrijf kondigde eerder al aan dat het mogelijk met eigen chips zal komen en dat het aan alternatieven werkt om zijn voorsprong op het gebied van smartphones en 5G-technologie te behouden. Door eerdere spanningen tussen China en de VS zou het bedrijf de nodige voorraden aan chips en componenten hebben opgebouwd.
Huawei hield voorheen rekening met een groei van 30 procent van de omzet in de komende twee jaar. Maar het bedrijf rekent nu dus op hooguit een stabilisatie van de omzet.
Als techbedrijf is Huawei aanvankelijk groot geworden met schakelkastjes voor telecomnetwerken. Vervolgens is de smartphonemarkt daar bij gekomen. Tot voor kort had Huawei de ambitie om de grootste smartphonemaker ter wereld te worden.
De kritiek op mogelijk spionage via netwerken van Huawei heeft hoofdzakelijk betrekking op telecomapparatuur. Maar de zakelijke impact van de Amerikaanse boycot treft op de korte termijn vooral de smartphones van Huawei.
Zo heeft Google aangekondigd dat smartphones van Huawei geen updates meer krijgen voor besturingssysteem Android. Daarnaast is bij consumenten bredere twijfel ontstaan over de aanschaf van Huawei-telefoons.
Spionage-advies voor 5G-netwerk: mag Huawei meedoen?
In Nederland wacht het kabinet wacht nog op een advies over de veiligheid van toekomstige 5G-netwerken. Een werkgroep onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoekt nog hoe die gevrijwaard kunnen blijven van bijvoorbeeld spionage en sabotage. De uitkomsten daarvan worden “binnenkort” verwacht.
Huawei is in meerdere landen betrokken bij de ontwikkeling van 5G-internet, de opvolger van het huidige mobiele internet. Die landen staan echter onder Amerikaanse druk om de banden met Huawei te verbreken. Het Chinese bedrijf is in Amerikaanse ogen een middel van de Chinese machthebbers om te kunnen spioneren. Zelf ontkent Huawei dit ten stelligste
Telecombedrijf KPN gaf in april aan bij het opzetten van een kernnetwerk voor 5G voor een ‘westers’ bedrijf te kiezen. Daarmee wordt Huawei de facto uitgesloten van deze klus. KPN gaf aan op die manier rekening te willen houden met "veranderende inzichten over veiligheid” van vitale infrastructuur.
“Wij zijn natuurlijk niet blind voor de politieke discussie in Nederland”, benadrukte financieel topman van KPN en tevens oud-minister Jan Kees de Jager afgelopen maand.
Met welke westerse partij KPN precies in zee gaat voor zijn kernnetwerk voor 5G is nog niet bekend. Volgens De Jager zijn er veel spelers die in aanmerking komen, niet alleen gevestigde namen als Ericsson en Nokia maar ook nieuwkomers.
KPN doet Huawei niet volledig in de ban. De Chinezen zijn bijvoorbeeld nog steeds bij het huidige kernnetwerk betrokken, dat zal worden vervangen. Ook hebben KPN en Huawei een voorlopige overeenkomst gesloten over het moderniseren van andere onderdelen van zijn mobiele netwerk, zoals zendmasten die gereed worden gemaakt voor 5G.